Spring til indhold

Indkøbskurv

DIN KURV ER TOM

Section
Drop element here

Svanemærket: Svært at få. Let at vælge.

20. juni 2023 l Læsetid: 10 minutter l Ansvarlighed

Det er ikke så tit, vi støder på talende jeans. Ikke desto mindre er det præcis, hvad vi kan opleve i Svanemærkets nye forbrugerkampagne. Med et glimt i øjet giver kampagnen taletid til en række produkter, der ikke lever op til Svanemærkets skrappe krav. De blå bukser, der ellers så gerne ville have været en del af den grønne superliga, spørger slukøret: ”Siden hvornår har mode skullet holde mere end én sæson?!”

Det er næppe gået nogens næse forbi, at modebranchen i disse år bestræber sig på at bevæge sig i en mere bæredygtig retning. Sammen med alle de gode initiativer og indsatser løber imidlertid en understrøm af greenwashing. For os som forbrugere betyder det, at det kan være svært at skelne mellem de reelt mest klimavenlige produkter på den ene side – og så de produkter, som blot smykker sig med grøn klimalingo, på den anden. 

Det er her, Svanemærket kommer ind i billedet. Hos LAURIE betragter vi Svanemærket og andre certificeringer som de mest håndfaste tillidserklæringer i den verdensomspændende industri, alle tekstiler er spundet ind i. Set fra vores perspektiv er certificeringerne med til at skabe gennemsigtighed og grobund for en købsadfærd præget af større omtanke. 

Fem års jubilæum med Svanemærket 

Vi har netop kunnet fejre fem års jubilæum som et brand med Svanemærket ombord, og det er selvfølgelig en bedrift, der gør os både glade og stolte. Svanemærket er den højeste miljøcertificering, tekstiler kan opnå – og dermed den sværest opnåelige. For dig som forbruger er det lille, grønne logo med den hvide svane indeni til gengæld let at genkende. Punchlinen i den nye forbrugerkampagne udtrykker kontrasten ganske præcist med ordene: ”Svært at få. Let at vælge.” 

Men hvad er det så, der gør Nordens officielle miljømærke så svært at få fingre i? Kort sagt skyldes det mærkets holistiske karakter. Modsat andre certificeringer ser Svanemærket på samtlige relevante miljøproblemer i et hvert produkts fulde livscyklus. Før et par bukser lander i din garderobe, har de været på en lang og kompleks rejse med flere mellemlandinger. Og når du engang synes, de har udtjent deres værnepligt i din garderobe, venter endnu en lang og kompleks rejse med flere mellemlandinger. 

Som noget helt enestående forholder Svanemærket sig til begge rejser – fra start til slut. Fra råvarer, produktion og brug til genbrug, genanvendelse og affald kigger Svanen med, og undervejs tager den hensyn til klima og kemikalier såvel som ressourcer og biodiversitet. Alt dette med ét mål for øje: At gøre det let for dig som forbruger at træffe bedre valg for vores miljø og klima – og for din egen sundhed, ikke mindst. 

Lad Svanemærket guide dig

Måske kender du den nærmest lammende fornemmelse, som kan ramme, når du står nede i supermarkedet og gerne vil lade de mindst klimakritiske produkter finde vej til kurven? ”Der er brugt mindst vand til dette produkt, men dette sætter dyrenes velfærd højt på agendaen,” tænker du måske. ”Men ved at vælge dét her produkt kunne jeg bidrage til en større biodiversitet,” fortsætter tankestrømmen. Indtil du udmattet ryster på hovedet og spørger dig selv, hvordan du på nogen mulig måde skal kunne gennemskue det store klimaregnestykke klokken fem minutter i aftensmad – og om det overhovedet nytter noget?

 ”Ja,” siger Svanemærket (forestiller denne skribent sig). ”Og hvis du er i tvivl, så vælg mig! Om du er mest optaget af klimakrisen, biodiversitetskrisen, kemikaliekrisen, plastikkrisen… You name it, jeg har din ryg!” Med Svanemærket som pejlemærke er du altid godt hjulpet. Netop fordi Svanen er holistisk. Derudover kan du vide dig sikker på, at der altid står en række dedikerede eksperter på mål for mærket, og at de i forvejen skrappe krav løbende evalueres og strammes yderligere.

Cirkulær økonomi i fokus

De nyeste krav til tekstiler er fra 2022 og har cirkulær økonomi som omdrejningspunkt. Konkret kommer det bl.a. til udtryk gennem skærpede krav til produktdesign, hvor plast- og metaldele forbydes, hvis de kun tjener et dekorativt formål. Afbrænding eller deponi af usolgt tøj er ligeledes blevet forbudt. I en pressemeddelelse udtaler senior miljøekspert i Miljømærkning Danmark, Heidi Bugge: 

”Vi ved, at ca. 45 % af drivhusgasudledningerne kommer fra produktion og forbrug – så hvis vi kan få flere materialer til at blive længe i brug og derefter cirkulere, vil det også være med til at reducere klimabelastningen. Det er samtidig helt afgørende at undgå overproduktion, for den største miljøbelastning fra tekstiler stammer fra produktionen. Derfor forbyder Svanemærket nu også afbrænding eller deponi af usolgt tøj, og producenterne skal desuden informere Svanemærket om, hvad de gør med overskudsprodukterne.”

MERE OM ANSVARLIGHED

1. september 2021 l Læsetid: 10 minutter l Ansvarlighed

Sådan betragter vi verden med et bæredygtigt blik

Vi er bevidste om, at alt, hvad der fremstilles inden for tekstiler, har betydning for både miljø og mennesker – og at intet er 100% bæredygtigt.

21. oktober 2021 l Læsetid: 10 minutter l Ansvarlighed

Det er vores ansvar at sikre tilblivelsen af dit tøj sker på fair og forsvarlig vis

I en globaliseret tekstilindustri er dit tøj på en lang tilblivelsesrejse, før det bliver en del af din garderobe. Det er vores ansvar at sikre, at denne tilblivelsesrejse sker på fair og forsvarlig vis. For alle involverede.

27. oktober 2021 l Læsetid: 14 minutter l Ansvarlighed

Modebranchens buzzword nummer 1

Da Copenhagen Fashion Week indtog København i august 2021, var der ét ord, som overstrålede alle andre: Bæredygtighed. Her ser Lena Trend fra COZE AARHUS nærmere på det buzzskabende ord, beklædningsoverflod og kunsten at aflære sig uholdbar adfærd.