Spring til indhold

Indkøbskurv

Din indkøbskurv er tom

Brug - og smid ikke væk

Kari Brandt

Vi lever i en tid, hvor mange af os er blevet lige lovligt gode til at skille os af med vores tøj efter forholdsvis kort tid. De tekstiler fristelser findes overalt, og jo flere af dem vi falder for og køber, jo mere bidrager vi til den evige efterspørgsel på nyt tøj. 

’Brug og smid væk’ er udtryk for en kultur, som harmonerer temmelig dårligt med de intentioner, mange af os har om at give miljøet en kærlig håndsrækning. Derfor har vi lavet miniserien ’BRUG – OG SMID IKKE VÆK’, som byder på gode alternativer. 

Her kan du møde fem af os, som er med til at skabe LAURIE, og forhåbentlig finde inspiration til nytænkning af både garderoben og garderobeansvaret. Vi giver dig med andre ord et indblik i, hvordan vi hver især slår det bæredygtige mindset til, når vi har lyst til nyt i garderoben. Første kvinde i inspirationsstolen er vores Quality and Compliance Manager, Kari Brandt. 

Nyt tøj er et must – eller er det? 

Når lysten til nyt tøj melder sig – eller faktisk er det mere præcist at tale om den lyst som en indre stemme, der nærmest skriger, at nyt tøj er et must – prøver jeg at gå min garderobe igennem for at se, om jeg blandt mine egne klæder kan finde et alternativ, som er lige så godt. 

Og det kan jeg faktisk ofte. Med dét sagt er det ikke sådan, at jeg aldrig køber nyt tøj. Det gør jeg så sandelig, men mine nyanskaffelser er altid vældigt velovervejede, og jeg køber udelukkende de items, som jeg forventer vil få et langt liv i garderoben. 

Forskellige købsargumenter 

Mit arbejde taget i betragtning skulle man måske tro, at de rette certificeringer altid står som de tungestvejende købsargumenter for mig. Virkeligheden er dog, at de blot udgør ét argument ud af flere, når jeg er på jagt efter noget nyt, som jeg virkelig mangler. Hvis jeg virkelig mangler en sort silkeskjorte, så køber jeg den, som taler allermest til mig – også hvis den ikke har de certificeringer, jeg ellers gerne så, at den havde. 

For sagen er, at præcis dén sorte silkeskjorte, som taler mest til mig, også er den, som vil komme til at leve længst i mit klædeskab. Og lang levetid er et af de allervigtigste parametre, når vi taler om ansvarlighed i garderoben. Jo længere tid, den nyerhvervede sorte silkeskjorte kan (over)leve, jo bedre!

Betydningsfuldt tøj – købt til et langt liv

Jeg leder altid efter det, jeg mangler, i en udgave, hvor der under fremstillingen er taget hensyn til såvel miljøet som til de mennesker, der står bag produktionen. Findes det ikke med de ønskede certificeringer, leder jeg i genbrugsbutikker. Når det er sagt, er og bliver det dog dén sorte silkeskjorte, der taler mest til mig, som ender med at vinde. For det er nu engang den, jeg ved, jeg kommer til at elske mest.  

Mit tøj er med andre ord nøje udvalgt og dermed betydningsfuldt for mig – derfor værner jeg også godt om det. Jeg vasker og vedligeholder det så vidt muligt efter forskrifterne, ligesom jeg reparerer tøj, der er gået en lille smule i stykker frem for straks at skille mig af med det. Jeg indrømmer imidlertid gerne, at det godt kan ende med at ligge i reparationsbunken temmelig længe, før det bliver klar til brug igen.

For mig er det vigtigt at give mit tøj de bedste betingelser for et langt liv – og der findes heldigvis masser af måder til at behandle sit tøj godt og nænsomt. Når jeg har et stykke tøj, som jeg er virkelig glad for, er jeg ekstra påpasselig med, hvordan jeg vasker det – og det er ofte mere skånsomt, end der faktisk står i vaskeanvisningen. 

"For mig er det vigtigt at give mit tøj de bedste betingelser for et langt liv – og der findes heldigvis masser af måder til at behandle sit tøj godt og nænsomt. Når jeg har et stykke tøj, som jeg er virkelig glad for, er jeg ekstra påpasselig med, hvordan jeg vasker det – og det er ofte mere skånsomt, end der faktisk står i vaskeanvisningen." 

Kari Brandt, Quality and Compliance Manager

Blog posts

Brug - og smid ikke væk: Kari Brandt
Brug - og smid ikke væk

Brug - og smid ikke væk: Kari Brandt

  Vi lever i en tid, hvor mange af os er blevet lige lovligt gode til at skille os af med vores tøj efter forholdsvis kort tid. De tekstiler fristelser findes overalt, og jo flere af dem vi falder ...

Læs mere
BUY LESS, BUY BETTER
Ansvarlighed

BUY LESS, BUY BETTER

Hvornår har du sidst brugt de trøjer, som ligger inderst i dit garderobeskab? Og hvad med bukserne nederst i bunken eller de bagerste blazere på garderobestangen? Hvis du er bare lidt som mange af ...

Læs mere
Velkommen efterår, velkommen AUTUMN WINTER 23

Velkommen efterår, velkommen AUTUMN WINTER 23

LAURIEs bud på et par nyheder til din efterårs- og vintergarderobe emmer af underspillet luksus og tidløse styles i de lækreste toner. Her får du et lille glimt ind i kollektionen ledsaget af tanke...

Læs mere