Forlæng levetiden på dit tøj
Forlæng levetiden på dit tøj
1. oktober 2021 l Læsetid: 10 minutter l Guides
Vask med omtanke.
Jo længere tid tøj får lov at leve, jo mindre tøj er der behov for at producere – og jo mindre dræner vi naturens ressourcer.
Vask med omtanke
Tidløse garderobeklassikere, som kærtegner kvindekroppen sæson efter sæson. Det er, hvad du kan forvente hos LAURIE. Vi mener nemlig, det er en af de bedste veje mod en mere bæredygtig tekstilindustri. Jo længere tid tøj får lov at leve, jo mindre tøj er der behov for at producere – og jo mindre dræner vi naturens ressourcer.
Kompasset peger derfor mod langtidsholdbare favoritter, hver gang vores designere har nye styles på tegnebrættet. Helt i samme ånd benytter vi os udelukkende af kvalitetsmaterialer, som tåler tidens tand. Skal et par bukser ældes med ynde, er der imidlertid også behov for omtanke, når de når dertil i deres livscyklus, hvor vask og tørring kommer ind i billedet.
En grønnere fortid, en grønnere fremtid
Måden, vi behandler vores tøj på, afspejler sig både i hvert enkelt stykke tøj og i den natur, som vi alle sammen deler, elsker – og afhænger af. Når vi vasker vores tøj, lægger både tøjet og naturen mærke til det. Skuer vi tilbage i tiden – til en æra uden vaskemaskiner, tørretumblere og fast fashion – er der masser af miljøvenlig læring at hente.
Generelt var garderobebeholdningen langt mindre for den enkelte, og man passede blandt andet derfor bedre på sine klæder. Man vaskede dem sjældnere, man vaskede dem mere skånsomt – og man tørretumblede dem af gode grunde aldrig. Derudover kom nålen og tråden frem, når slitagen begyndte at melde sig.
Formødre og fast fashion
Betyder det, at vi hos LAURIE ønsker os tilbage til en æra uden vaskemaskiner og tørretumblere? Nej, selvfølgelig ikke. Men når det gælder vaske- og tørreformer, ligefrem generelle omgangsformer med tøj, er der inspiration at hente hos de af vores formødre, som levede dengang, hvor fast fashion endnu ikke havde indtaget modebilledet. Ved at kombinere de bedste principper fra fortiden med de bedste fra nutiden har LAURIE lavet to guides til et mere bæredygtigt garderobeforbrug. En kort og en lang.
Her kigger vi gennem den linse i tøjets levetid, der stiller skarpt på vask og tørring.
Læs den korte, hvis du blot har brug for fem fine fif. Eller dyk ned i den lange, hvis du har lyst til at gå i dybden.
Den korte vaskeguide
• Vask så sjældent som muligt. Hvis tøjet ikke er beskidt, så luft det i stedet.
• Det anbefales, at vaske tøjet ved 30 grader.
• Fyld vaskemaskinen op, så du sparer energi.
• Vask ved lavere temperatur. Den temperatur, som er angivet i tøjets vaskeanvisning, betyder den højest mulige vasketemperatur.
• Følg anvisningerne på dit vaskemiddels emballage – måske bliver du overrasket over, hvor lidt der faktisk skal til.
• Undgå tørretumbling – prøv så vidt muligt at lufttørre dit tøj.
Tallet i vaskebaljen viser, hvor varmt du kan vaske tøjet. Vaskes på et skåneprogram.
Vaskes på ekstra skånsomt program.
Må kun håndvaskes.
Tåler ikke vask.
Tåler ikke tørretumbler. Skal hængetørre.
Kan tørres i tørretumblerved lav temperatur.
Prikken angiver hvor varmt strygejernet må blive.
Tåler ikke strygning.
Tåler rensning og mild rensning.
Tåler ikke rensning.
Den lange vaskeguide
Hos LAURIE bruger vi udelukkende bomuld, som er økologisk dyrket. Det er ikke godt nok, at den slags bomuld udgør under 1% af verdens samlede bomuldsproduktion. Selvom LAURIE kun er en dråbe i de tekstile verdenshave, tager vi vores ansvar for en grønnere fremtid meget alvorligt. Vi gør det for bomuldsbøndernes skyld.
Vi gør det for naturens og alle levende væseners skyld. Og vi gør det for din skyld. Vask mindre, luft mereHvis du gerne vil passe bedre på både dit tøj og naturen, kan du med fordel kigge lidt nærmere på dit tøj, inden du putter det i vaskemaskinen. Lugter det? Er det beskidt? Eller ryger det bare ind i maskinen, fordi det normalt ryger derind efter en til to dages brug? Langt det meste tøj kan bruges mange gange, før det reelt trænger til vaskemiddel – særligt bukser, som jo udgør langt størstedelen af LAURIEs sortiment.
Den rene luft, som findes lige uden for din dør, kan som regel gøre underværker i løbet af få timer. Brug miljøvenligt vaskemiddel og dosér rigtigtUdvalget af miljøvenlige vaskemidler er stort, så når der endelig skal vaskes, er det værd at gå efter det grønneste alternativ. Derudover er det værd at dosere rigtigt. Overdosering af vaskemiddel er nemlig både et tab for tøjet – som risikerer at beholde overflødige sæberester i sig – naturen og pengepungen. Der er doseringsanvisninger på alle vaskemidler, så du skal blot undersøge, hvor hårdt vandet er, der hvor du bor.
Du finder et hårdhedskort over Danmark lige her. Sorter dit tøj grundigtDu er sandsynligvis helt på det rene med, at dit tøj har bedst af at blive farvesorteret. Men sorterer du også efter tekstiltype og anbefalede vasketemperaturer? Ved at gøre dét, er der længere levetid at hente. Er skyllemiddel nødvendigt? Vi bruger skyllemiddel som både blødgørende og duftgivende middel – men frem for alt bruger vi det til at modvirke statisk elektricitet i tøjet. Statisk elektricitet opstår imidlertid kun i tøj lavet af syntetiske materialer, og hos LAURIE stiler vi efter så mange naturlige materialer som muligt. Fordi naturen har utroligt svært ved at nedbryde skyllemiddel, anbefaler vi derfor at droppe det.
Er tørretumbling nødvenligt?Det korteste svar er selvfølgelig nej. Vi har iklædt os tøj i århundreder uden at gøre brug af tørretumblere, og vi ved alle sammen, at de er hårde ved både tøjet og miljøet. Alt, hvad vi designer og fremstiller hos LAURIE, har bedst af ikke at blive tørretumblet – men skal det gå hurtigt en dag, anbefaler vi de effektive tørrebolde, som forkorter tiden i tørretumbleren. De virker ved at løfte og separere tøjet, så luften cirkuleres bedre – og det er godt for både tøjet, miljøet og elregningen.Rengør din vaskemaskineVi ved af bitter erfaring, hvor grelt en vaskemaskine kan komme til at lugte mellem vaskene, hvis vi glemmer at lade lågen stå på klem.
Det sker, når luften ikke bliver skiftet, og vandresterne ikke får lov til at fordampe. Ud over altid at efterlade lågen åbentstående mellem vaskene, er det, trods den større miljøbelastning, en god idé at lade din vaskemaskine køre en kogevask et par gange om måneden. På den måde fjernes bakterier og ophobede sæberester, og når du vil have rengjort i bund, kan du også tørre gummilisten af og vaske sæbeskuffen.
En ren vaskemaskine vasker ganske enkelt tøjet bedre, og på den måde lever det længere. Den eksperimenterende vaskeguideHvis du er nået hertil, har du sikkert både læst den korte og den lange vaskeguide. De indeholder begge to råd, som LAURIE identificerer sig 100% med. Men ude i horisonten aner vi også konturerne af nogle inspirerende alternativer, som vi har lyst til at dele med dig. Det ene stammer fra lande langt, langt fra Skandinavien. Det andet findes måske i erindringen hos dine ældste slægtninge. Er du til tekstile eksperimenter, kan du roligt læse videre.
Kender du Sapindus Mukorosse?
Det er et træ, som vokser i bl.a. Indien og Nepal, og fra det kommer nogle små kugler, som inderne og nepaleserne har brugt til både tøjvask og rengøring gennem århundreder. Nu har de små naturkugler så fundet vej til Skandinavien, hvor de går under betegnelserne ”vaskenødder” og ”sæbebær”. De indeholder helt naturligt stoffet saponin, som kan opløse og fjerne snavs, og flere kalder dem derfor ”naturens eget vaskemiddel”. Den præcise proces, som går i gang, når kuglerne ligger i vaskemaskinen sammen med tøjet, kender vi ikke hos LAURIE – men fra producenternes side forlyder det, at de er både miljøvenlige, allergivenlige og bæredygtige.
Kender du ærmeblade?
Det er et træ, som vokser i bl.a. Indien og Nepal, og fra det kommer nogle små kugler, som inderne og nepaleserne har brugt til både tøjvask og rengøring gennem århundreder. Nu har de små naturkugler så fundet vej til Skandinavien, hvor de går under betegnelserne ”vaskenødder” og ”sæbebær”. De indeholder helt naturligt stoffet saponin, som kan opløse og fjerne snavs, og flere kalder dem derfor ”naturens eget vaskemiddel”. Den præcise proces, som går i gang, når kuglerne ligger i vaskemaskinen sammen med tøjet, kender vi ikke hos LAURIE – men fra producenternes side forlyder det, at de er både miljøvenlige, allergivenlige og bæredygtige.