Spring til indhold

Indkøbskurv

DIN KURV ER TOM

Section
Drop element here

#BeatPlasticPollution

5. juni 2023 l Læsetid: 5 minutter l Ansvarlighed

D. 5. juni 2023 fejrer vi World Environment Day 2023. Ikke fordi klimaets tilstand ser ret grøn eller fejringsværdig ud. Men fordi årets verdensomspændende miljødag endnu engang minder os om, at vi alle sammen må bidrage til at gøre klimaets tilstand grøn(nere) og (mere) fejringsværdig. Enkeltvis kan vi ikke revolutionere klimaets kritiske tilstand, men sammen kan vi gøre meget, og i år rettes spotlyset mod plastikforurening. 

Ved du, hvad Marianergraven og Mount Everest har tilfælles? 

Til trods for, at førstnævnte er verdens dybeste oceangrav, mens sidstnævnte er verdens højeste bjerg, findes der bittesmå, menneskeskabte plastikstykker begge steder. Det dybeste sted i Marianergraven findes 11.034 meter under havets overflade, hvor toppen af Mount Everest troner 8.849 meter over jordens overflade. De udgør med andre ord to af de mest ufremkommelige steder på vores jordklode. Alligevel er det lykkes en del af den plastik, vi mennesker har skabt, at finde vej frem til de to destinationer. Uhyggeligt? Ja. Umuligt at ændre på? Nej.

’Solutions to plastic pollution’ er netop overskriften for dette års tema, når World Environment Day markeres den 5. juni 2023 med Elfenbenskysten som værtsland. Det er FN’s Miljøprogram UNEP, som arrangerer World Environment Day – og faktisk har den verdensomspændende mærkedag 50 års jubilæum i år. Måske skulle man så tro, at ”plastikproblemet” snart var løst. Som eksemplet med Marianergraven og Mount Everest med al tydelighed illustrerer, er det desværre slet ikke tilfældet. 

Hvordan er vi nået hertil? 

 Men hvordan er det overhovedet gået så galt med plastikforureningen af vores planet? Det findes der naturligvis mange forklaringer på, men én af dem er plastiks bekvemmelighed for os mennesker. Tænk bare på, hvor nemt det er at købe en hurtig omgang aftensmad i en form for plastikbeholder; hvordan en frysepose let kan bruges til, ja, at fryse rester eller ekstra portioner ned i; hvor rart det er at kunne købe en flaske iskold vand på farten, hvis du ikke lige fik drikkedunken med hjemmefra. Etc. Og her taler vi endda blot om det personlige forbrug – og tilmed blot om en lille del af det. 

Ikke alle verdens befolkninger bruger produkter, som indeholder plastik, i lige stor stil. Men hvis man et øjeblik stopper op og tænker over, at vores klode i 2023 er beboet af svimlende 8 milliarder mennesker – og at plastik jo ofte kan føles så nemt og bekvemt at bruge – ja, så er det måske ikke så underligt, at også Marianergraven og Mount Everest har fået besøg af det næsten uopslidelige materiale. Netop holdbarheden er da også endnu én af grundene til, at vores planet i dag er ved at blive kvalt i plastik. Naturen har uendeligt svært ved at nedbryde det, og det antages, at materialet kan blive i naturen i århundreder. 

1 million plastikflasker i minuttet

Fra 1950’erne til 1970’erne blev der kun produceret en forholdsvis lille mængde plastik, og plastikaffaldet var derfor nogenlunde håndterbart. Mellem 1970’erne og 1990’erne blev mængden af plastikaffald imidlertid tredoblet, og tidligt i det 21. århundrede stod det klart, at der i løbet af de forgange 10 år var blevet genereret mere plastikaffald end i de forgangne 40 år. 

 I dag smider vi omkring 400 millioner ton plastik ud hvert år. På verdensplan bliver der købt omkring 1 million plastikflasker i minuttet, mens der på årsbasis bruges op mod fem trillioner plastikposer. Det mest uhyggelige er måske, at ca. halvdelen af al den plastik, vi producerer, er beregnet til éngangsbrug. Vores klode svømmer – helt bogstaveligt talt – i plastik.

LAURIEs bidrag

World Environment Day 2023 er med andre ord mere end tiltrængt. Dagen er FN’s vigtigste redskab til at sætte fokus på klimakrisen og opmuntre såvel regeringsledere, virksomheder og enkeltindivider til handling. Mens miljødagen fejres med Elfenbenskysten i værtsrollen, har vi i LAURIE skrevet lidt ord om vores ydmyge bidrag til kampen mod plastikforurening på LinkedIn under vores profil COZE AARHUS. 

MERE OM ANSVARLIGHED

1. september 2021 l Læsetid: 10 minutter l Ansvarlighed

Sådan betragter vi verden med et bæredygtigt blik

Vi er bevidste om, at alt, hvad der fremstilles inden for tekstiler, har betydning for både miljø og mennesker – og at intet er 100% bæredygtigt.

21. oktober 2021 l Læsetid: 10 minutter l Ansvarlighed

Det er vores ansvar at sikre tilblivelsen af dit tøj sker på fair og forsvarlig vis

I en globaliseret tekstilindustri er dit tøj på en lang tilblivelsesrejse, før det bliver en del af din garderobe. Det er vores ansvar at sikre, at denne tilblivelsesrejse sker på fair og forsvarlig vis. For alle involverede.

27. oktober 2021 l Læsetid: 14 minutter l Ansvarlighed

Modebranchens buzzword nummer 1

Da Copenhagen Fashion Week indtog København i august 2021, var der ét ord, som overstrålede alle andre: Bæredygtighed. Her ser Lena Trend fra COZE AARHUS nærmere på det buzzskabende ord, beklædningsoverflod og kunsten at aflære sig uholdbar adfærd.